Makaron babuni, czyli durum

4

Smak durum jest wspaniały

Smak pszenicy durum jest wyjątkowy. Coraz więcej osób decyduje się na używanie tego makaronu w kuchni i przyrządzanie z niego wyjątkowych potraw. Dietetycy zachęcają do spożywania pszenicy durum, która jest produktem wysokiej jakości i warto ją mieć w domowej szafce. 100 gramów pszenicy durum ma około 158 kalorii, zatem nie jest to żadne rekord. Taki makaron jest znakomitym produktem obiadowym. W Polsce makaron podaje się z mięsem lub rybą, rzadziej z warzywami lub serem. Popularne obiadowe makarony mają kształt rurek lub świderków. Makaron z pszenicy durum zawiera sporo węglowodanów, białek oraz śladowe ilości błonnika. Wspiera dietę i nie ma powodu, aby osoby stosujące się do zaleceń dietetyka pomijały ten produkt. Nawet w sałatkach będzie on całkiem przydatny – a prosta sałatka wygląda tak: makaron ugotowany al dente, pomidor w cząstkach, paski papryki, cząstki brokuła i to wszystko polane delikatnie octem balsamicznym lub sosem vinegret. Po zjedzeniu takiej sałatki organizm będzie syty co najmniej przez pół dnia. Wieczorem lepiej zrezygnować z konsumowania makaronu, ponieważ może zbyt mocno obciążyć żołądek. Jest to potrawa obiadowa i o tym należy koniecznie pamiętać. Włoski makaron to makaron codzienny i zarazem niecodzienny.

Recommended For You

About the Author: gniezno.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *